diumenge, 11 de març del 2012

Preparem una tela

A partir de tot el que hem après a les darreres classes sobre els suports, avui al taller per fi hem tingut l'oportunitat de posar els nostres coneixements en pràctica.

L'objectiu de la classe era preparar una tela, i per fer-ho vam necessitar: tela, un bastidor de fusta, grapadora, caseïna, aigua, cullera sopera, amonïac, un recipient i pinzells.

En primer lloc vam situar el bastidor sobre la tela, prèviament tallada uns centímetres més gran que el bastidor.


El procés que vam anar seguint és semblant a entapissar. S'estirava la tela per dos extrems oposats, i quan estava prou tensada els extrems es grapaven. Primer havien de grapar-se els extrems oposats, i un cop la tela estava fixada i tensada al bastidor, s'havien d'arreglar els costats, no tallant, sinó superposant i col·locant la tela de manera que no destensés el conjunt i que alhora protegís els cantons.


Un cop tota la tela s'ha fixat al bastidor, aquest és el resultat.


A continuació, la segona part de la pràctica consisteix a preparar la tela. Si recordem la sessió teòrica de l'entrada anterior, vam parlar dels tipus de preparacions. En aquest cas vam fer una preparació magre, fent servir la caseïna com a cola.

La caseïna és coallada de llet seca, llet descremada o desengreixada, i mòlta. La caseïna és una emulsió, de manera que amb l'aigua no es desfà, i necessita un agent emulsionador. Es podria posar o bé amoniac (i obtindríem caseïnat amònic) o bé calç (i obtindríem caseïnat càlcic). Nosaltres vam fer servir l'amonïac, i per preparar el caseïnat amònic vam seguir la següent "recepta":

- 50 grams de caseïna per un quart de litre d'aigua
- una cullerada sopera d'amoniac

Després de fer aquesta barreja, s'hauria de deixar reposar, i posteriorment afegir dos volums més d'aigua (mig litre), perquè sinó quedaria massa espesa. Nosaltres, però, no disposàvem de temps i la nostra barreja no va poder reposar el temps adequat.

Un cop feta la mescla aquesta s'estén per tota la superfície de la tela sempre en la mateixa direcció.

Quan tota la tela estigui impregnada del caseïnat amònic, només ens queda esperar. És important separar amb els dits la tela del bastidor abans de deixar-la secar, perquè després aquesta no quedi enganxada a la fusta.


Les teles es passaran el cap de setmana reposant al taller. A veure com les trobem dilluns!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada