dimecres, 21 de març del 2012

Tremp a l'ou

A la darrera classe de Tècniques vam treballar el tremp a l'ou.

Antigament treballaven només amb l'ou, i les pinzellades havien de ser curtes, perquè l'ou es coagula de seguida. Però de mica en mica, la tècnica del tremp d'ou es va anar adaptant a la pintura a l'oli. Nosaltres farem un procés intermedi entre les dues tècniques, i barrejarem l'ou amb l'oli.

Recordem que a les entrades anteriors ja havíem comentat que per fer una pintura ens calien dues coses: pigment i aglutinant. Doncs bé, en aquesta classe farem l'aglutinant necessari per pintar amb el tremp a l'ou. Per fer-ho seguirem la següent "recepta".

Primer s'ha de separar la clara del rovell de l'ou, ja que farem servir només el rovell (Si es pot i es sap es pot treure també el tel de l'ou). Posarem algun material gras, perquè ens ajudi a diluir més bé la pintura i perquè quedi encara més insoluble del que ja de per sí és l'ou. Recordem que l'ou porta albúmina, i quan s'asseca canvia la seva composició; així doncs, quan s'asseca és insoluble i és una emulsió. Podem diferenciar aquest aglutinant de la cola de conill, que ja sabem que si hi posséssim un drap amb aigua calenta ens l'emportaríem perquè és un material soluble.


Aplicarem una resina, és a dir, un vernís, perquè doni una certa brillantor i per protegir la pintura. Farem servir el tap del pot de resina com a mesura, i afegirem un tap de resina al rovell de l'ou que ja tenim prèviament en un recipient. A continuació barregem bé amb un pinzell.

Seguidament fegirem oli de llinosa a la barreja, que ajudarà a què la pintura flueixi més ràpid per la superfície. Un cop tenim el rovell, la resina i l'oli de llinosa només ens queda afegir l'aigua. Aplicarem aproximadament dues vegades el volum que ja conté el recipient. L'aigua ens servirà per fer la mescla més clara o més espesa.

Un cop ben barrejats tots els ingredients, ja tenim l'aglutinant.


Per treballar necessitem pigments, un recipient amb aigua en abundància i pinzells. L'ou necessita molta netedad, perquè si cau pigment a l'ou es tenyirà i per consegüent es tenyiran totes les pintures. Per aquest motiu, els pinzells que farem servir han d'haver-se rentat prèviament amb aigua i amb cura de netejar-los bé.

El procediment ha seguir és semblant a l'elaboració de les aquarel·les, que ha havíem vist en una de les primeres entrades al blog. Amb una cullera de plàstic agafem una petita quantitat de pigment i la dipositem en una safata on farem les mescles. Hi afegirem una mica d'aigua i aproximadament la mateixa proporció d'ou. Es barreja bé amb la cullera o el pinzell (ambdós han d'estar sempre nets), i amb això ja podrem pintar.




Anirem fent els colors un a un, i quan tinguem els colors primaris fets començarem a barrejar-los entre sí per ampliar la nostra paleta cromàticament parlant.


Pintarem sobre la fusta que vam daurar a la classe passada. Amb un llapis, elaborem un esbós del dibuix que volem representar-hi, i després, amb un pinzell i molta paciència repassarem i acabarem de fer el dibuix.


A l'hora de pintar hem de recordar que l'ou no admet gruixos i sempre s'ha de pintar amb capes molt primes. També s'ha de tenir en compte que la pintura podria relliscar una mica a sobre de la fusta, tot i que aquesta tindrà una capa d'impermeabilitzador, un antioxidant de l'or.

Per subsanar aquest problema podem pintar deixant reserves o bé posant la pintura, i al cap d'una estona, quan estigui més o menys seca treure pintura amb una canyeta rascant i treient.

A l'hora de pintar, recuperem un dels estris dels que vam parlar en una de les primeres classes, l'estapolany o aguantabraç, que ens serà molt útil en aquest cas.



Quan la pintura ja estigui acabada i seca hi aplicarem un vernís. Si hem fet servir el color blanc aquest quedarà una mica rosat després d'aquesta capa, com és el cas del nostre "Tutankamón" on hem fet servir el blanc per decorar el seu vestit.


La semana pròxima recuperarem aquelles teles que vam preparar fa unes quantes classes per practicar la pintura a l'oli. Esperem que hagin quedat bé!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada